Procesorski moduli za A2 kontroler se unapređuju sa razvojem PC tehnologije i uvek su u pitanju aktuelni procesori i memorija. Procesorski modul se sastoji iz tri štampane ploče:

  • ETX modul - sadrži procesor, čipset i memoriju
  • ETX nosač - na kome se nalaze USB portovi, LAN, PS/2, ISA i CMOS baterija
  • HDD nosač - Na kome se nalazi HDD, CompactFlash, COM portovi, izolovani RS422 i RS485

Zahvaljujući ovakvom rasporedu, format procesorskog modula ostaje isti bez obzira na aktuelnu konfiguraciju.

Svaki procesorski modul ima sledeće periferije:

  • 4 USB porta
  • 10/100Mb/s LAN
  • PS/2 portove za miša i tastaturu
  • VGA
  • 2 COM porta, od kojih jedan može da bude RS422/485 port
  • CompactFlash slot

Procesorski modul, kao i svi drugi moduli, je vertikalno orijentisan, što znači da prirodna cirkulacija vazduha (topao vazduh se kreće na gore) olakšava hlađenje modula. Zbog toga moduli sa smanjenom potrošnjom (low power) ne zahtevaju prinudno hlađenje ventilatorom.

Procesorski moduli visokih performansi, zahtevaju prinudno hlađenje, ali ventilator ne mora stalno da radi sa maksimalnom snagom. Zato smo napravili sistem sa kontrolom snage ventilatora, koji smanjuje broj obrtaja kada nema potrebe za pojačanim hlađenjem. Na ovaj način se drastično produžava radni vek ventilatora i smanjuje mogućnost njegovog otkazivanja.

Trenutno su aktuelni sledeći procesorski moduli:

A2-55-PC Vortex Vortex86 DX3 procesorski modul sa dva jezgra i 1 - 2GB DDR2 RAM-a. Modul sa izuzetno malom potrošnjom. Omogućava korisniku veliki broj operacija u sekundi i brzo izračunavanje potrebnih kalkulacija u industrijskim sistemima za merenje i upravljanje. Ne zahteva aktivno hlađenje (ventilator).

Podržani su ISATA2 hard diskovi i SSD uređaji. CompactFlash je povezan na primarnu IDE granu, kao slave uređaj, ali je moguće podesiti ga da bude master.

Na ISA magistralu su postavljeni dvostrani baferi kako bi jedan procesorski uređaj mogao da komunicira sa maksimalno 20 I/O modula
A2-55-PC A1.6 Intel ATOM procesorski modul sa 1GB memorije.

Ovaj modul može da radi bez prinudnog hlađenja zahvaljujući vertikalnoj orijentaciji A2 kontrolera koji olakšava prirodnu cirkulaciju vazduha. Pokazao se izuzetno u primenama gde nije neophodna maksimalna procesorska snaga, ali je potrebna visoka pouzdanost.

Grafika podržava HD rezoluciju i 3D akceleraciju potrebnu za Aero interfejs.

Podržani su SATA2 hard diskovi i SSD uređaji. CompactFlash je povezan na primarnu IDE granu, kao slave uređaj, ali je moguće podesiti ga da bude master.

Na ISA magistralu su postavljeni dvostrani baferi kako bi jedan procesorski uređaj mogao da komunicira sa maksimalno 20 I/O modula

 

  © 1982 - Electronic Design
  Makenzijeva bb-Pejton, Beograd
Tel:  +381 11 308 50 30
Fax: +381 11 308 50 31
Tel: 011 2 450 480
Tel: 011 308 74 59
   www.ed.rs
  ed@ed.rs