Da se podsetimo: Jedini jezik kojim “govore” danasnji digitalni racunari je masinski jezik. Vecina signala iz prakse, kao na primer amplituda, nivo, napon, jacina struje, temeperatura, pritisak, tezina, vremenski period itd, nisu u formatu koji racunar moze da prihvati. Sistem za akviziciju podataka je taj koji konvertuje ove analogne signale u oblik koji je razumljiv racunaru. 

Sistemi za akviziciju se koriste pre svega za merenje i procesno upravljanje. Dobar razlog za primenu je monitoring dogadjaja i analiza. Jedna od naprednih primena je sistem za testiranje proizvoda. Danas, ne postoji bolji uredjaj za testiranje od dobro apliciranog sistema za akviziciju. 

U poslednje vreme gotovo sve sto je u ED-u proizvedeno je i testirano sistemima za akviziciju podataka bez kojih nasi proizvodi ne bi bili tako kvalitetni. Oni su automatski testirani u velikom broju parametara, za kratko vreme, sa visokom tacnoscu bez angazovanja ljudi i sa vrlo niskom cenom koja brzo vraca ulozeno. 

Zato vam predstavljamo ED108 novi, visefunkcionalni sistem za akviziciju podataka, merenje i upravljanje za inastalaciju u PCI slot PC-a. On ima FIFO memoriju sa 2048 lokacija, 16 A/D kanala sa 16 bitnom rezolucijom i autokalibracijom. Inovacioni PGA sa 12 hardverskih pojacanja od 1, 2, 4, 8, 10, 20,... do 800 puta se softverski mogu selektovati u bipolarnom ili unipolarnom modu. Ovo omogucava da se na sistem moze direktno prikljuciti veliki broj razlicitih tipova senzora. Jedan kanal se moze semplovati brzinom do 100KHz na svakom pojacanju do 100 puta! Podrzan je "Pre-Post-About" triger. Ovaj modul danas nema cenovnu alternativu u sferi merenja signala niskog nivoa. 

Dva 16 bitna analogna izlazna kanala mogu da generisu talasne oblike visoke linearnosti i niskog suma koji mogu na primer, da upravljaju preciznim linearnim aktuatorima ili da budu audio izvor opste namene. Bord ima 3 kauntera i 32 digitalna kanala koje korisnik moze da programira kao ulazne ili izlazne. Tehnicke informacije i cene za ED108 su na adresi: www.ed.co.yu/yu/akvizicija/sistemi/ed108.htm.
 

Prateci prikljucni panel ED109 olaksava prikljucenje senzore i aktuatora. Na njemu moze da se konfigurise razdelnik napona, "antialiasing" filter i kola za zastitu. Panel ima kompenzaciju hladnog kraja termoparova i po 8 digitalnih ulaznih i izlaznih kanala koji su galvanski izolovani. 

ED108 podrzava softver od kompanija National Instruments i KEITHLEY Instruments Inc. Modul se isporucuje sa drajverima za LabVIEW, Test Point,  ActiveX, C/C++, Visual Basic i Delphi. Uz bord se takodje isporucuju softveri za brzi start, testiranje sistema i kalibraciju. Garancija je tzv. "dozivotna". 


ED108 ima moderna elektronska resenja i komparativan je sa najboljim i skupim sistemima za akviziciju poznatijih proizvodjaca. Ipak ED108 ima znatno nizu cenu. Uporedna tabela kompanije IOtech je na strani http://www.ed.co.yu/yu/akvizicija/sistemi/pci_poredjenje.htm.

Electronic Design je proizvodjac Industrijskih PC kontrolera, i prenosnih PC logera. Sisteme za akviziciju podataka, izolovane kondicionere i transmitere proizvodimo vec 22 godine. U ponudi su uredjaji za merenje temperature vlage, diferencijalnog pritiska, fotospektrometri, aceleratori, AC/DC izvori za napajanje kao i izolovani RS485 komunikacioni moduli. Nekoliko korisnih softverskih alata je takodje u ponudi.

Da se odjavite, kliknite na "Reply."

Spacer

  © Copyright 1982-2003  Electronic Design

 

 

Spacer

  Electronic Design
  Makenzijeva b.b.- Pejton, Beograd
Tel:
Fax:
011/  308-50-30
011/  308-50-31
 email: ed@ptt.rs
 
http://www.ed.rs

Spacer